Super katalizator

Metoda za nanos prevodnega sloja na plastične substrate

Ozadje

Izdelava fleksibilnih elektrokemijskih sončnih celic, ki se uporabljajo pri proizvodnji sončne energije, ni preprosta. Izzivi proizvodnega procesa so v nanašanju katalizatorja na polimerno osnovo pri zagotavljanju ustrezno nizke temperature priprave, aktiviranja in stabiliziranja katalizatorja ter pri doseganju optimalnega delovanja, upoštevajoč tako velikost površine kot tudi ceno platine.

Opis rešitve

Rešitev Super katalizator poenostavlja postopek nanosa platinastih oziroma paladijevih nanodelcev (električno prevodnih plasti) pri nizkih temperaturah na fleksibilne plastične substrate, ki niso stabilni pri višjih temperaturah. Tako pripravljeno platino oz. paladij lahko uporabimo kot imobiliziran katalizator ali elektrokatalizator v Grätzelovih solarnih celicah, gorivnih celicah in tudi za elektro-oksidacijo/redukcijo organskih spojin.

Glavne prednosti metode

  • hiter način nanosa,
  • dobra kontrola nad porazdelitvijo in velikostjo delcev,
  • možnost nanosa na vse oblike in tipe substratov (tudi na termično nestabilne substrate, kot so polimerni materiali).
Imetniki
Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo
Interna številka
UL20180103006

Stopite v stik z nami

ipr@uni-lj.si

Rešujemo vaše izzive

Več informacij

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj