Protivirusne in protibakterijske tekstilije, funkcionalizirane z naravnim biološko aktivnim barvilom

Ozadje

Protimikrobna funkcionalizacija tekstilnih materialov, ki se uporabljajo v vsakdanjih in življenjsko pomembnih aplikacijah, je izredno pomembna, saj omogoča zmanjšanje okužb z mikroorganizmi, zmanjšanje neprijetnih vonjav ter podaljšanje življenjske dobe potrošniških izdelkov. Emodin, naravno rumeno barvilo, ki se nahaja v številnih rastlinah, lišajih in plesnih, je biološko aktivna spojina in predstavlja potencialni vir za funkcionalizacijo tekstilij za dosego protimikrobnega učinka.

Opis izuma

Razvili smo funkcionalizirane barvne tekstilije s protivirusnimi in protibakterijskimi lastnostmi na osnovi emodina in njegovih derivatov. Emodin smo kemijsko modificirali z uvedbo različnih funkcionalnih skupin ter s tem vplivali na njegovo barvo, adsorpcijo na tekstil, protibakterijske (MSSA) ter protivirusne lastnosti (človeški koronavirus NL63, ki je najboljši model za SARS-CoV-2).

Različne barve novih spojin, njihove dobre vezavne lastnosti ter protivirusne in protibakterijske aktivnosti predstavljajo velik potencial za uporabo teh spojin v različnih produktih, kot so filtri, prezračevalni sistemi, zaščitna oblačila za zdravstvene delavce, laboratorijske halje, športni pripomočki, …

Glavne prednosti

  • Enostavna modifikacija naravnega barvila in učinkovine emodin.
  • Emodin in njegovi derivati dajejo širok spekter naravnih barvil od rumene, oranžne, vijolične do rjave.
  • Modificirane spojine emodina se enostavno inkorporirajo v tekstilni material. Adsorpcija barvil je odlična, obstojnosti za pranje pa so visoke.
  • Emodini imajo odlično protivirusno aktivnost proti človeškemu koronavirusu HCoV-NL63 (podobnemu SARS-CoV-2).
  • Tekstilni material funkcionaliziran z emodini ima protibakterijsko aktivnost proti S. aureus (MSSA).
Imetniki
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Interna številka
UL20210787011P

Stopite v stik z nami

ipr@uni-lj.si

Rešujemo vaše izzive

Več informacij

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj