Potresni pridrževalci za varovanje fasadnih panelov

Ozadje

Pretekli potresi v Italiji (2009 in 2012) in na Hrvaškem (2020) so pokazali, da so montažni konstrukcijski sistemi industrijskih ali poslovnih stavb z betonskimi fasadnimi paneli ranljivi pri močnih potresih. Na Katedri za konstrukcije in potresno inženirstvo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je bil zato razvit poseben sistem varovanja fasadnih panelov, ki ga je mogoče vgraditi v že obstoječe objekte.

Opis izuma

Predmet izuma je poseben sistem varovanja fasadnih panelov s tako imenovanimi pridrževalci, ki so sestavljenih iz visoko nosilnih sintetičnih vrvi ter sidrnih elementov. Pridrževalci so zasnovani tako, da se aktivirajo potem, ko odpovejo primarni pritrdilni elementi, in sicer s ciljem, da preprečijo padce več ton težkih fasadnih panelov. Gre za dodatno varovanje, ki lahko učinkovito prepreči človeške žrtve, škodo na opremi, škodo na skladiščenih izdelkih, oziroma drugo posredno ali neposredno gospodarsko škodo. Pridrževalci so namenjeni predvsem zaščiti fasad na obstoječih objektih, vendar se lahko uporabljajo tudi pri novogradnjah.

Glavne prednosti

  • Visoko razmerje med nosilnostjo in lastno težo.
  • Hitra in enostavna montaža na nove in obstoječe objekte.
  • Z montažo pridrževalcev ne posegamo v primarno nosilno konstrukcijo objekta, s čimer ne spreminjamo projektnega odziva konstrukcije tako pri potresni kot tudi pri drugih obtežbah (npr. vetru).
Imetniki
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Interna številka
UL20210792016

Stopite v stik z nami

ipr@uni-lj.si

Rešujemo vaše izzive

Več informacij

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj