Afinitetni ligandi regije Fc protiteles

Ozadje

Izum izhaja iz področja čiščenja protiteles v biotehnologiji, farmacevtski industriji.
Zanimanje za razvoj alternativnih ligandov protiteles s ciljem izboljšanja kromatografskih postopkov čiščenja narašča. Najširše zastopane afinitetne kromatografske kolone slonijo na uporabi bakterijskih imunoglobulin-vezavnih proteinov, kot sta stafilokokni protein A (SpA) in streptokokni protein G (SpG), a še zdaleč niso idealne.

Opis izuma

Predmet izuma so različice ligandov regije Fc imunoglobulinov G (IgG). Uporaba takšnih peptidov in njihovih derivatov je predvidena pri izolaciji in čiščenju protiteles z afinitetno kromatografijo, posrednemu (nekovalentnemu) označevanju protiteles, detekciji protiteles in njihovi imobilizaciji na površine.

Glavne prednosti

Izum predstavlja dostopnejšo in cenejšo alternativo trenutno prevladujočemu afinitetnemu ligandu (SpA). V nasprotju s SpA, ligandi, ki so predmet izuma, vežejo vse podrazrede IgG in imajo bolj ugoden toksikološki ter imunogeni profil. Ob tem je njihova stabilnost relativno višja.

Imetniki
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo
Publikacije
Kruljec N. et al. 2018, Bioconjugate Chem 29(8): 2763-
Interna številka
UL20170787003

Stopite v stik z nami

ipr@uni-lj.si

Rešujemo vaše izzive

Več informacij

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj