07.06.2023

Zlato priznanje za najboljšo inovacijo na Gorenjskem – QC Alloys!

Gospodarska zbornica Slovenije je na podelitvi za najboljše inovacije gorenjske regije, kot zlate nagrajence razglasila tudi inovacijo ekipe UL NTF iz Oddelka za materiale in metalurgijo.

Foto: GZS

Prof. dr. Boštjan Markoli, doc. dr. Iztok Naglič, asist. dr. Blaž Leskovar in mr. Adam Zaky mag., so skupaj s podjetjem Iskra ISD d.o.o. prijavili inovacijo QC Alloys – razvoj nove kvazikristalne zlitine.

Opis inovacije: Razvita in patentirana aluminijeva zlitina z visoko specifično trdnostjo, ki jo procesiramo s pomočjo visokotlačnega litja. Zlitina med procesom strjevanja tvori kvazikristalno fazo (iQC), ki utrjuje aluminijevo osnovo in dosega primerljive mehanske lastnosti z mehkejšimi jekli. Uporaba te zlitine bo v logistiki omogočala znižanje teže sestavnih delov in s tem tudi prispevala k zmanjšanju CO2 izpustov, tako v fazi proizvodnje kot tudi v fazi uporabe izdelka.

Inovacija močnejše in trajnostne aluminijeve zlitine je nastala v sklopu CastQC projekta, sofinanciranega s strani EIT RawMaterials.

Nagrajena inovacija se bo tako letos septembra potegovala tudi za priznanja na nacionalnem nivoju, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti.

Več informacij o priznanju in ostalih prejemnikih na tej povezavi.


Tehnološka ponudba inovacije

Čestitke za uspeh celotni ekipi tudi s strani Pisarne za prenos znanja! Vedno nas razveseli, ko naši inovatorji dosežejo nov uspeh, še posebej v sodelovanju s partnerji iz gospodarstva.

Vabimo vas, da si ogledate tudi našo tehnološko ponudbo, kjer lahko najdete več informacij o sami inovaciji.

P.S. Držimo pesti še meseca septembra🤞

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj