12.01.2021

Z nepovratnimi sredstvi do pravic intelektualne lastnine

Mala in srednja podjetja (MSP) s sedežem v EU lahko pridobijo nepovratna sredstva v obliki vavčerjev za intelektualno lastnino. Vloge za povračilo stroškov so se začele zbirati 11. januarja v okviru prvega od petih časovnih okvirov za oddajo vlog, ki bodo na voljo v letu 2021.

Nov sklad Ideas Powered for Business SME Fund v skupni vrednosti 20 milijonov evrov se izvaja v okviru programa Ideas Powered for Business. Podpirata ga Evropska komisija in urad EUIPO, sredstva pa so namenjena podjetjem, ki želijo razviti svoje strategije na področju pravic intelektualne lastnine in te pravice pravno zavarovati na nacionalni, regionalni ali evropski ravni. Izvaja se v sodelovanju z nacionalnimi in regionalni uradi za intelektualno lastnino iz EU.

Sklad je namenjen vsem podjetjem v EU, ki ustrezajo uradni opredelitvi malih in srednjih podjetij in zagotavlja:

  • storitev 1: predhodni pregled pravic intelektualne lastnine (IP scan), ki se izvaja le v nekaterih državah EU, npr. v Avstriji, Bolgariji, Latviji, Španiji, Nemčiji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem (sofinanciranje v višini 75 % stroškov storitve v sodelujočih državah).
  • storitev 2: osnovne pristojbine za prijavo znamk in modelov pri uradu za intelektualno lastnino v kateri koli državi članici EU, Uradu Beneluksa za intelektualno lastnino in/ali EUIPO (sofinanciranje v višini 50 % osnovne prijavne pristojbine).

Pogoji za oddajo vlog in druge pomembne informacije o skladu za pomoč MSP so objavljeni na spletni strani sklada za pomoč MSP.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj