01.12.2021

Pa jih imamo! Zmagovalci HUD razpisa 2021!

Zadnji dan Festivala UNI.MINDS je med drugim obeležila tudi razglasitev zmagovalcev HUD razpisa 2021. Zahvaljujemo se vsem, ki ste si upali in prijavili svoje netehnološke rešitve, ideje in inovacije. Med procesom smo zaznali velik potencial za soustvarjanje prihodnosti in boljšo družbo za vse, kajti ta potrebuje inovativne rešitve za izzive, s katerimi se trenutno soočamo!

1. Nagrada

  • Inovacija: Čut
  • Inovatorka: Elena Yakimovska

Inovativni projekt »igra Čut« naslavlja eno od najbolj perečih tematik sodobnega časa – upad kognitivnih sposobnosti pri starejših in pojav demence. Z nefarmakološkim pristopom rešuje več izzivov hkrati, primarno pa je namenjena ohranjanju miselne aktivnosti preko samostojne ali skupinske uporabe. V času zmanjšanih socialnih interakcij in omejene bolnišnične oskrbe zaradi pandemije Covid-19 je predvsem zaradi svoje funkcionalnosti, ki ob trajnostni izvedbi (izdelek iz lesa) ter intuitivni in dolgoročni uporabi omogoča tudi večstopenjsko nadgradnjo, odličen pripomoček za domove starejših občanov.

2. Nagrada

  • Inovacija: LocGlob
  • Inovatorji: Amadej Petan, Tara Sergeja Kadunc, Tadej Uršič

Projekt v obliki netehnološke storitvene inovacije nagovarja težave v dobavnih verigah (disrupcija zaradi Covid-19 pandemije) in ponuja lokalne rešitve za globalne probleme z združevanjem trajnostnih in ekonomskih vidikov z družboslovnimi veščinami. Z optimizacijo dobavnih in drugih poslovnih procesov in svetovanjem na področju medkulturnih praks bi radi postali t.i. »ena postaja za vse« za srednja in mala podjetja.

3. Nagrada

  • Inovacija: NavDIH
  • Inovatorka: Lana Nastja Anžur

S projektom NavDIH Lana Nastja Anžur naslavlja problem socialne izključenosti otrok z družbenega obrobja in ponuja možnost za dodatno promocijo slovenske kulturne dediščine. Srž projekta je program ustvarjalnih delavnic in dejavnosti za otroke, ki pod mentorstvom svojih vzgojiteljev in študentov dediščinskih ved izdelujejo ročna dela na temo slovenske kulturne dediščine. Partnerske institucije, kot so muzeji, galerije in druge kulturne ustanove ter zavodi, bi pridobile izvirne spominske izdelke za vključitev v njihovo prodajno ponudbo, dobiček od prodaje le-teh pa bi namenili financiranju obšolskih dejavnosti otrok v vzgojno-varstvenih zavodih.

Čestitke vsem!

Več informacij o HUDem razpisu najdete na spletni strani razpisa

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj