25.01.2023

Odcepljeno podjetje UL: Elogium Probiotics

Predstavljamo latvijsko podjetje Elogium Probiotics SIA, ki razvija probiotično rešitev v industriji piščančjih brojlerjev.

Od prepovedi profilaktične uporabe antibiotikov v živinoreji sta se izpostavila dva večja problema na tem področju, in sicer prisotnost patogenih bakterij in pomanjkljivi načini za povečanje rasti živali v odsotnosti pospeševalcev rasti, kot so antibiotiki. Kot alternativna rešitev tako pojavnosti patogenih bakterij in povečanja rasti živali so se pojavili probiotiki, bakterije, ki pozitivno vplivajo na gostitelja.

Univerza v Ljubljani je podjetju podelila izključno licenco za izkoriščanje izuma, ki predvideva uporabo bakterije B. subtilis kot dodatek krmi ali vodi v reji perutnine, učinkovito zmanjša število najbolj razširjenih patogenih bakterij v piščancih ter tudi poveča težo starter piščancev.

Soustanovitelji odcepljenega podjetja UL so med drugim tudi zaposleni na Univerzi v Ljubljani, in sicer dr. Ines Mandič Mulec, dr. Katarina Šimunovič, dr. Andi Erega, dr. Anja Klančnik in dr. Polonca Štefanič, ki so tudi izumitelji izuma sevov Bacillus subtilis za obvladovanje patogenih bakterij in povečanje rasti pri perutnini.

Več informacij na njihovi spletni strani: https://www.elogium.bio/

Še več podobnih zgodb si lahko ogledate na zavihku Spin-out podjetja.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj