18.01.2023

Novo mednarodno priznanje za inovativno zdravljenje simptomov pasje demence

Asist. dr. Urban Košak je s svojo ekipo prejel nagrado za najbolj inovativen projekt na področju zdravja živali na prestižnem Biofit dogodku.

Prvo mesto so si prislužili z novim zdravilom za lajšanje simptomov pasje demence. Zdravilo so razvili »iz nule« na Fakulteti za farmacijo in na Veterinarski fakulteti UL: »Razvili smo nov selektivni zaviralec butirilholinesteraze, ki poveča raven acetilholina, živčnega prenašalca v možganih, ki je odgovoren za spomin in učenje. Naš zaviralec izboljša spomin, kognitivne funkcije in učne sposobnosti miši z induciranimi simptomi Alzheimerjeve bolezni. Ni aktiven le na laboratorijskih živalih, temveč tudi na dejanskih bolnikih, ker izboljša kognitivne funkcije in kakovost življenja psov, ki trpijo zaradi kognitivne disfunkcije. Najpomembnejše je, da naš zaviralec ne povzroča neželenih holinergičnih učinkov, značilnih za druge učinkovine, ki povečujejo raven acetilholina v možganih. Naše zdravilo smo patentirali in ga želimo licencirati farmacevtskemu podjetju, ki se ukvarja z zdravjem živali ali ljudi.«

Vsem sodelujočim iskrene čestitke!

Več informacij v naslednji povezavi – Animal Health Presentations.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj