24.07.2020

BLOG: Kako do denarja za komercializacijo inovativne rešitve?

Avtorici: Simona Rataj in Teja Stamać

Ste že poskušali pripeljati svojo idejo ali tehnologijo na trg? Lažje rečeno kot storjeno, kajne? S tem izzivom se je spopadel že marsikateri raziskovalec z vizijo, v kateri bo njegov izum spremenil svet ali pa prinesel d€nar za nove raziskave.

👍 s strani Evropske komisije

Evropska komisija prek evropskih projektov financira raziskovalno-razvojno dejavnost in si hkrati prizadeva za prenos rezultatov v gospodarstvo. Takšen prenos znanja pomeni inovacije in napredek, pa tudi dodatna delovna mesta ter višji izkupiček iz davka na dobiček, ki se povrne v proračune držav članic. Doprinos za širšo družbo je torej lahko zelo velik.

Instrument Evropske komisije, EIC Accelerator Pilot, bo letošnje leto še zadnjič v tem finančnem obdobju v podporo najbolj drznim in pogumnim inovatorjem. Zadnji rok za prijave je 7. oktober 2020. Tisti uspešni lahko pridobijo finance, mentoriranje in priložnosti za mreženje.

Trendom Evropske komisije sledi tudi Univerza v Ljubljani, ki je ojačala podporo svojim raziskovalcem in študentom pri uresničevanju njihovih idej in tehnologij na trgu.

Odskočna deska Univerze v Ljubljani

Poleg tega, da Univerza v Ljubljani prenaša znanje v gospodarstvo prek svojih študentov, ki na zaposlitvenem trgu predstavljajo izdelane kadre, je leta 2018 z željo po neposrednem prenosu rezultatov raziskav v gospodarstvo vzpostavila interno specializirano enoto – Pisarno za prenos znanja.

Glavna naloga Pisarne za prenos znanja je spodbujanje in podpora prenosu tehnologij ter drugega znanja iz akademskega sveta v gospodarstvo in širšo družbo. To počne z različnimi aktivnostmi:

Univerza prenos znanja spodbuja tudi z različnimi tekmovanji. Dve od najpomembnejših sta Inovacijski sklad Univerze v Ljubljani (ustanovljen v letu 2020) in Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani.

Razpis za Inovacijski sklad Univerze v Ljubljani bo v 2020 priskočil na pomoč najobetavnejšim tehnologijam Univerze v Ljubljani s 70.000 evri. Namen finančnih sredstev in mentorske pomoči je tehnologije in družboslovne inovacije približati višjim stopnjam (tehnološke) pripravljenosti. To jih bo naredilo privlačnejše za industrijske partnerje in investitorje. Cilj sklada je prodaja ali licenciranje rešitve.

Prvi razpis inovacijskega sklada UL je še odprt (do 31. 7. 2020). Več informacij o razpisu pa je na voljo na spletni strani Pisarne za prenos znanja.

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani spodbuja vstop univerzitetnih inovacij na trg. Za zmagovalne ekipe bo Univerza v letošnjem letu namenila skupno 12.000 evrov nagradnega sklada, izobraževalne delavnice s področja podjetništva in jih poveže s podjetji ter potencialnimi investitorji.

Podjetnik naj bo

Poleg prenosa tehnologij in znanja pa Univerza v Ljubljani spodbuja tudi podjetništvo študentov in raziskovalcev, ki lahko na osnovi razvoja inovativne rešitve ustanovijo odcepljeno podjetje*. Tovrstna podjetja imajo na voljo širok spekter možnosti pridobivanja zagonskih sredstev. Koristne informacije o državnih spodbudah, Slovenskem podjetniškem skladu, Silicijevih vrtičkih in drugih podpornih sistemih lahko najdete zbrane v vodniku po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani Po poti inovacij do uspeha na trgu, ki ga je pripravila Pisarna za prenos znanja.

Vas zanima še več? Stopite v stik s Pisarno za prenos znanja.

* Odcepljeno podjetje je pravzaprav zagonsko podjetje, ki svojo dejavnost temelji na inovaciji, nastali na Univerzi v Ljubljani. Pomemben pogoj pa je tudi ureditev razmerij z Univerzo v Ljubljani glede uporabe intelektualne lastnine. Za več informacij stopite v stik s Pisarno za prenos znanja.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj