13.09.2023

Prisluhnite podcastu Alumniteka z raziskovalci UL

V sredo, 6. septembra 2023, ob 18. uri je na Fakulteti za strojništvo potekala Alumniteka s pridihom Pisarne za prenos znanja. Pet raziskovalcev, ki so za svoj projekt pridobili sredstva Inovacijskega sklada UL, je predstavilo svojo raziskavo in izzive, s katerimi so se srečali v procesu sodelovanja s podjetji.

V pogovoru o različnih načinih sodelovanja s podjetji z namenom reševanja družbenih potreb, smo od dr. Anje Klančnik in dr. Jerice Sabotič, obe alumni BF, izvedeli, da imajo tudi bakterije družabno življenje in da se združujejo v biofilme. Predstavili sta novo inovativno metodo preverjanja protibakterijskega delovanja učinkovin, ki je uporabna tako v medicini, kot tudi v živilstvu in tehnologijah čiščenja odpadnih voda, ki temeljijo na uporabi biofilmov.

Proces, izzive in uspehe razvijanja zdravila proti pasji demenci je predstavil dr. Stanislav Gobec, alumen FFA. Po zaključku raziskave, v kateri so učinkovitost njihove učinkovine testirali na psih z demenco in jo primerjali z učinki placeba, so številni lastniki psov prosili za dodatne tablete, saj so opazili izboljšanje pri svojih psih. To je bila za dr. Gobca točka preloma – zdaj ve, da je njegova ekipa na pravi poti razvoja učinkovitega veterinarskega zdravila, ki bi na dolgi rok lahko imelo vpliv tudi na zdravljenje demence pri ljudeh.

Inovativno metodo odvajanja toplote s procesom soparjenja je predstavil dr. Luka Lorbek, alumen FS. Razložil je, kje vse se kažejo potenciali za uporabo te tehnologije in opisal uporabo te hladilne tehnike na področju elektronike.

Dr. Janez Perš, alumen FE, je opisal sodelovanje s slovenskim podjetjem Paradajz d.o.o. – LUŠT, ki paradižnike goji v nasad skupne dolžine 15 kilometrov. Da lahko podjetje trgu ponuja le popolnoma zrele paradižnike, potrebuje ustrezno tehnologijo za nadzorovanje zorjenja in napovedovanje zrelosti paradižnika, ki jo v sodelovanju s podjetjem Paradajz d.o.o. – LUŠT razvija dr. Perš. Nadaljnji razvoj njegove tehnologije strojnega in računalniškega vida obeta tudi možnosti prepoznavanja škodljivcev in bolezni ter napovedovanja količine zrelih paradižnikov.


🎧 Posnetku pogovora, ki ga je vodila Renata Dacinger, lahko prisluhnete na: https://podcasters.spotify.com/pod/show/alumni-ul


🔥 Imate tudi vi tehnologijo ali rešitev za že identificirane izzive in vam manjka le še korak do njihove uresničitve? Prijave na Inovacijski sklad so možne le še do 14. septembra 2023.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj