Pozor, HUDi zmagovalci razpisa 2021!

Oglejte si zmagovalce 1. HUDega razpisa in si preberite več o njihovih inovativnih projektih.

HUD RAZPIS 2021 – Razpis je ZAPRT!

Pozor, HUD razpis!

Inovacije za izzive družbeNaprej k človeku.

A IMAŠ IDEJO ALI ODGOVOR? Tvoj/vaš pogled na aktualne razmere in izzive družbe, izražen z IDEJO, REŠITVIJO oz. POTENCIALNO INOVACIJO, ki bo pripomogla, da izboljšamo naše življenjsko okolje in možnosti za vse.

Svet je poln inovacij, a nove tehnologije, umetna inteligenca, pospešena digitalizacija in neslutena hitrost razvoja so privedli do silovitega razkoraka med nenehnim tehnološkim napredkom in družbo, ki ne dohaja korenitih sprememb v njenem delovanju, vrednotah in prioritetah.

S tem nastajajo tudi vedno novi in vedno bolj kompleksni izzivi, ki jih je potrebno pravočasno in ustrezno nagovoriti. S pravimi, celovitimi in uresničljivimi rešitvami, ki bodo znale odgovoriti na resnične potrebe človeka ter ohraniti tehnološki napredek v ravnovesju z družbenim.

HUD razpis = HUDa priložnost

Kaj iščemo? Zagnane mlade snovalce, inovatorje, ki radi razmišljate drugače, se povezujete, odkrivate in krepite vedno nova znanja, obenem pa vas motivira iskanje rešitev za resnične družbene spremembe.

Vabimo vas, da se preizkusite v inovativnem snovanju in iskanju novih rešitev, osvojite pravo inovacijsko miselnost, raznovrstne (uporabne) veščine in vstopite v razburljivi svet inovacij!

Cilj novega razpisa je ponuditi študentom priložnost za snovanje in predstavitev idej, rešitev, pa tudi potencialnih inovacij, ki bodo naslavljale izzive t.i. nove realnosti, ki smo jih pomenljivo imenovali »Naprej k človeku«.

Izvedba razpisa vključuje tudi več delavnic in predavanj, na katerih želimo sodelavci Univerze v Ljubljani študentom podati ali okrepiti njihovo znanje o izbranih temah inoviranja, kar bo pripomoglo k obogatitvi javne predstavitve izbranih inovacij in njihovi realizaciji. Hkrati si želimo s to aktivnostjo v bazen tržno zanimivega znanja Univerze v Ljubljani pritegniti več kreativnih rešitev, podjetniških zamisli, multidisciplinarnih inovacij, ki povezujejo tehnološka in netehnološka področja, in jih končno približati ter prenesti v družbo.

Ob zavedanju, kako nujno je povezovanje različnih disciplin za ustvarjanje resnične dodane vrednosti za družbo, doseganje trajnostnega razvoja in družbene blaginje, si prizadevamo v nabor inovacij, ki nastajajo na Univerzi v Ljubljani, pritegniti več netehnoloških rešitev oziroma multidisciplinarnih inovacij.

HUDa tema, HUDi izzivi: NAPREJ K ČLOVEKU

Pandemija, ki ji znanost vztrajno odgovarja in nas slednjič rešuje iz primeža virusa ter njegovih variant, je posameznika in družbo postavila v domala revolucionaren položaj ponovnega vzpostavljanja prav te družbe in druženja, ki iz nas vendarle dela – ljudi.

Soočeni smo z izzivi, ki segajo od povsem individualnih sprememb (upad rednega gibanja in posledično pridobivanje teže, »zaslonska« odvisnost), statistične podobe prebivalstva (staranje družbe), delovanja trga dela (drastično povišanje brezposelnosti na eni in prekarnih zaposlitev ali dela na črno na drugi strani), naraščanja domačega nasilja in razmišljanja o samomoru, (pre)nasičenosti z (dez)informacijami, pa vse do omejevanja uresničevanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

V tej novi realnosti se bo potrebno tudi na novo »postaviti« in primerno odgovoriti na omenjene in še številne druge izzive. Zato da si povrnemo človeškost in povezujočo, neizključujočo družbo, v kateri se lahko vsi skupaj in vsak od nas posebej opolnomočeno uresničuje.

HUDe možnosti

Ne omejujemo vas na kategorijo inovacije, si pa želimo, da boste s svojim predlogom rešitve celovito odgovorili na zastavljene izzive. Ali je to aplikacija, ki nas bo na svojevrsten način spodbujala k več gibanju ali domiselna komunikacijska kampanja, ki nas bo opominjala na soljudi v stiski in pozitivne plati življenja. Mogoče se domislite novega načina recikliranja odpadkov in hkrati zasnujete interaktivno družabno platformo, ki nas bo prepričala v njegovo uporabo.

Vaše rešitve so lahko tudi povsem analogne, ne zahtevamo naprednih digitalnih rešitev, iščemo predvsem drugačen pogled na izzive, ki jih je vredno rešiti. Možnosti je zagotovo več kot problemov!

HUDi snovalci, PRIJAVITE SE ZDAJ!

Na mladih (inovatorjih) svet stoji. Inovacije pa vedno in nenehno spreminjajo svet in določajo prihodnost. Tudi tvojo, vašo, našo! Zato ne oklevajte. Postanite HUDi snovalci inovacij. Prijavite rešitev, idejo, potencialno inovacijo in soustvarjajte boljšo družbo za vse.

Prijave (HUD vprašalnik) v elektronski obliki pošljite na elektronski naslov hud@uni-lj.si najkasneje do 31. 8. 2021.

HUDo pomembni dokumenti

HUD urnik

HUDe spodbude

  • Denarna nagrada: 1.000 EUR za prvo nagrado, 500 EUR za drugo in 250 EUR za tretjo nagrado (bruto zneski).
  • Izobraževanje: prejme jo prvonagrajeni (posameznik ali ekipa), več informacij bo znanih kmalu!
  • PRENOS ZNANJA: ker si tako organizatorji razpisa kot prijavljeni kandidati želimo videti uresničitev inovacije in njeno uporabo v praksi, se s podelitvijo nagrade naše in vaše delo ne zaključi, pač pa dejansko šele začenja. Finalistom bomo namenili ustrezno podporo (Pisarne za prenos znanja in sodelavcev Univerze v Ljubljani), zato da bomo s skupnimi močmi inovacije približali trgu in uporabi.

HUDi pogoji

KDO se lahko prijavi:

  • Študentje 1. ali 2. stopnje Univerze v Ljubljani, katerekoli študijske smeri.
  • Posamezno ali v ekipi več študentov.

* Več informacij o pogojih za prijavo najdete v razpisnem besedilu.

HUDe povezave

Za dodatne informacije pišite na e-naslov hud@uni-lj.si ali stopite v stik z Nino ali Dominikom:

Nina Smerdu
Samostojna strokovna sodelavka za področje intelektualne lastnine
Dominik Bagola
Svetovalec za identifikacijo in zaščito intelektualne lastnine na področju družboslovja, humanistike in umetnosti

Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Prelistaj Vodnik po prenosu znanja na Univerzi v Ljubljani

Prelistaj